• 25/01/13

Sportrechtadvocaat Richard van der Zwan staat beroepswielrenners bij

25 januari 2013 – De dopingbiecht van Lance Armstrong is een zoveelste klap voor de door schandalen geteisterde wielersport. Nu het grote publiek bij wielrennen alleen nog maar aan doping denkt, lijkt de tijd na jaren van pappen en nathouden eindelijk rijp voor een grote schoonmaak. Temeer omdat nu ook ‘mindere goden’ zoals Rudi Kemna, Thomas Dekker en Danny Nelissen onlangs hebben bekend doping te hebben gebruikt tijdens hun actieve carrière. Daarmee lijkt het begin van het domino-effect van zaak-Armstrong een feit.

Pak niet alleen de renners, maar maak het hele netwerk verantwoordelijk

In oktober 2012 sloot Theo de Rooij (oud-manager van de Rabobank-ploeg) niet uit dat er in zijn ploeg doping werd gebruik. Hij gaf toen echter wel aan dat de Rabobank-ploeg hiervoor niet verantwoordelijk gehouden mag worden. In zijn optiek is de wielrenner namelijk zelf verantwoordelijk voor de keuzes die hij maakt. Danny Nelissen heeft afgelopen week echter laten optekenen dat hij EPO (aangeboden en) toegediend kreeg door ploegarts Geert Leinders. Dit betekent dat het dopinggebruik wel degelijk van bovenaf is opgelegd en dat niet alleen de renner verantwoordelijk mag worden gehouden.

Vervang ploegartsen door onafhankelijke controleartsen

Indien de wielersport schoon schip wil maken dan is het verstandig om de ploegartsen te laten vervangen door onafhankelijke controleartsen. De malaise in het wielrennen is namelijk in de eerste plaats een crisis van de medische begeleiding. Dopinggebruiker Tyler Hamilton liet eerder al weten dat in het begin van het epotijdperk sommige ploegartsen het dopinggebruik zelf organiseerden. Hamilton was overigens één van de elf ex-ploegmaats die tegen Lance Armstrong getuigden in het rapport van het USADA. In de wielerwereld is daarom geopperd om de vaste ploegartsen aan te laten vullen door een team van controleartsen. De artsen van dat team zouden samen de verschillende ploegen begeleiden en elkaar zo op de hoogte houden over verdachte bewegingen of medische tests bij renners.

Maak heldere regels

Het wielrennen is als veel andere sporten onderworpen aan het Tuchtrecht. Elke sportfederatie heeft het recht om haar leden een tuchtsanctie op te leggen. Wielrenners worden bijvoorbeeld bij een positieve test geschorst, zonder enige vorm van (gerechtelijk) proces. In de strijd tegen dopinggebruik is het belangrijk dat er duidelijke regels komen. Zo is er in tegenstelling tot Nederland in Frankrijk en Italië wel dopingwetgeving. Dit moet veranderen. Alleen openheid en transparantie kunnen ervoor zorgen dat de wielersport op den duur weer een goede naam krijgt.

Laat u bijstaan door de sportadvocaat

Richard van der Zwan staat beroepswielrenners bij zowel gerechtelijke procedures als tuchtrechterlijke procedure. Wilt u zich ook laten bijstaan door ons kantoor? Neem dan vrijblijvend contact en wij zullen u uitnodigen voor een inleidend gesprek op ons kantoor.

Contact

Frederik Hendriklaan 59A

2582 BT Den Haag

Over ons

De sportadvocaat is een initiatief van Zwan Advocaten. Passie voor ons vak, passie voor sport en een goede kennis van de markt is wat ons als sportadvocaten onderscheidend maakt.