• 19/04/12

Saxo Bank ploegleider Bjarne Riis vindt UCI-puntenregeling onacceptabel

19 april 2012 – Bjarne Riis heeft zojuist kenbaar gemaakt dat hij zich onmogelijk kan verenigen met de huidige regel van de UCI die stelt dat een wielrenner de eerste twee jaar na terugkomst van een dopingschorsing geen UCI-punten kan verdienen. Riis vindt deze regel onaanvaardbaar en maakt dit duidelijk aan de hand van een sprekend voorbeeld. Volgens Riis moet je deze situatie vergelijken met een situatie waarin Lionel Messi na een schorsing terugkeert bij F.C. Barcelona en vervolgens doelpunten maakt, maar die goals vervolgens niet mee worden geteld.

Schorsing

Alberto Contado zal in augustus 2012 weer terugkeren in het Saxo Bank Team na zijn schorsing van 2 jaar. Voordat deze schorsing werd aangekondigd heeft Contador bijgedragen aan meer dan twee derde (circa 68%) van het totaal aantal punten van het Saxo Bank team. Indien het aantal punten verkregen door Alberto Contador buiten beschouwing wordt gelaten dan zou zijn team volgens de UCI-reglementen niet langer in aanmerking kunnen komen voor haar WorldTour Licentie daar zij haar sportieve criterium dan niet vervuld heeft.

Licentie Saxi Bank in gevaar

Riis laat zich momenteel juridisch adviseren omtrent de mogelijkheden om de UCI-regel aan te vechten. Het standpunt van UCI is volgens Riis duidelijk: het is aan de Saxo Bank om aan te tonen dat deze regel niet rechtvaardig is. Opgemerkt moet worden dat de UCI dit volgens de reglement kan doen maar hiertoe niet hoeft over te gaan. Gelet op de collectieve bestraffing hier lijkt het hard om de licentie te verwijderen. Duidelijk is dat deze beslissing omtrent de UCI-puntenregeling van groot belang is aangezien de Saxo Bank ploeg een van de top-18 teams is dankzij topwielrenner Contador.

Contact

Frederik Hendriklaan 59A

2582 BT Den Haag

Over ons

De sportadvocaat is een initiatief van Zwan Advocaten. Passie voor ons vak, passie voor sport en een goede kennis van de markt is wat ons als sportadvocaten onderscheidend maakt.