• 27/06/12

Riccardo Riccò vecht lange schorsing aan bij het CAS

27 juni 2012 – De 28-jarige Italiaanse wielrenner Riccardo Riccò werd onlangs voor 12 jaar van deelname uitgesloten aan wedstrijden. Dit omdat hij door het het Italiaanse antidopingtribunaal schuldig werd geacht aan het gebruik van bloeddoping. Riccardo Riccò dacht dat zijn wielrennercarrière voorgoed voorbij was maar is nu weer strijdlustig. Eerder betrapt op dopinggebruik Reeds in 2008 was de Italiaan al eens positief getest op het gebruik van het middel CERA. Riccò – ook wel Il Cobra genoemd – werd destijds tijdens de Tour de France gearresteerd en stond vervolgens 20 maanden aan de kant. Aangezien het niet de eerste keer was dat de klimmer bestraft wordt op grond van dopinggebruik had het Italiaans tribunaal onlangs gekozen voor een zeer lange schorsing.

‘Il Cobra’ weer strijdlustig

‘Il Cobra’ – verwijzend naar Riccò’s gewoonte om tegenstanders in de ogen te kijken alvorens te demarreren – had reeds afscheid genomen van de wielersport. Begin 2011 had de renner zelf een bloedtransfusie uitgevoerd en belandde daardoor in het ziekenhuis. De Italiaan stond destijds onder contract van de ploeg Vacansoleil-DCM, maar werd na zijn mislukte bloedtransfusie op staande voet ontslagen. Riccò probeerde daarna nog een comeback te maken en onderhandelde daarom met de kleinere ploeg Amore e Vita. Uiteindelijk tekende Il Cobra een contract bij het Kroatische Team Meridiana. Doordat de renner door zowel de Italiaanse wielerbond als het CONI geschorst werd kon hij helemaal niet meer koersen. In een laatste poging heeft de Italiaan nog getracht om via een Kroatische licentie te kunnen rijden, maar de Kroatische bond verleende hem deze licentie niet.

CAS

Daar op 19 april jl. bekend werd dat Riccò door het Italiaanse anti-dopingtribunaal voor 12 jaar geschorst werd leek zijn carrière definitief tot een einde te zijn gekomen. Na enkele maanden van bezinking is Riccò echter weer strijdlustig en wil hij zijn zaak bij de hoogste rechter in de sport aankaarten. Een datum voor de behandeling van de beroepszaak is nog niet vastgesteld.

Contact

Frederik Hendriklaan 59A

2582 BT Den Haag

Over ons

De sportadvocaat is een initiatief van Zwan Advocaten. Passie voor ons vak, passie voor sport en een goede kennis van de markt is wat ons als sportadvocaten onderscheidend maakt.