• 20/04/12

Riccardo Riccò geschorst tot 2024

19 april 2012 – De 28-jarige Italiaanse wielrenner Riccardo Riccò kan zijn wielerloopbaan vergeten. Het Italiaanse antidopingtribunaal heeft hem voor maar liefst twaalf jaar geschorst. Het Italiaans acht de renner schuldig aan het gebruik van bloeddoping.

Eerder betrapt op dopinggebruik

Reeds in 2008 was de Italiaan al eens positief getest op het gebruik van het middel CERA.  Riccò – ook wel Il Cobra genoemd – werd destijds tijdens de Tour de France gearresteerd en stond vervolgens 20 maanden aan de kant. Aangezien het niet de eerste keer was dat de klimmer bestraft wordt op grond van dopinggebruik heeft het tribunaal gekozen voor deze lange schorsing. Daarnaast is Riccò veroordeeld in de proceskosten van het geding en moet hij voorts een boete van €5.000,- voldoen.

Einde voor ‘Il Cobra’

‘Il Cobra’ – verwijzend naar Riccò’s gewoonte om tegenstanders in de ogen te kijken alvorens te demarreren – had reeds afscheid genomen van de wielersport. Begin 2011 had de renner zelf een bloedtransfusie uitgevoerd en belandde daardoor in het ziekenhuis. De Italiaan stond destijds onder contract van de ploeg Vacansoleil-DCM, maar werd na zijn mislukte bloedtransfusie op staande voet ontslagen.
Riccò probeerde daarna nog een comeback te maken en onderhandelde daarom met de kleinere ploeg Amore e Vita. Uiteindelijk tekende Il Cobra een contract bij het Kroatische Team Meridiana. Doordat de renner door zowel de Italiaanse wielerbond als het CONI geschorst werd kon hij helemaal niet meer koersen. In een laatste poging heeft de Italiaan nog getracht om via een Kroatische licentie te kunnen rijden, maar de Kroatische bond verleende hem deze licentie niet.

Daar op 19 april jl. bekend werd dat Riccò door het Italiaanse anti-dopingtribunaal voor 12 jaar geschorst werd is nu definitief een einde gekomen aan zijn carrière.

Contact

Frederik Hendriklaan 59A

2582 BT Den Haag

Over ons

De sportadvocaat is een initiatief van Zwan Advocaten. Passie voor ons vak, passie voor sport en een goede kennis van de markt is wat ons als sportadvocaten onderscheidend maakt.