• 7/08/12

Match-fixing: UEFA onderzoekt met behulp van detectiesysteem naar verdachte wedstrijden

7 augustus 2012 – Vandaag maakte de UEFA bekend dat zij onderzoek verricht naar match-fixing in de Europa league. Met name de kwalificatiewedstrijd voor de Europa League tussen het Noorse Aalesund en KF Tirana uit Albanië wordt verdacht van afgesproken werk. Aalesund won namelijk de tweede wedstrijd tegen de Albanezen met 5-0. Dit terwijl de eerste ontmoeting gelijk in een 1-1 gelijkspel was geëindigd.

Detectiesysteem

Door middel van een detectiesysteem – die 29.000 wedstrijden op jaarbasis controleert – kunnen wedstrijden in heel Europa onderzocht worden. Eén van deze verdachte wedstrijden was dus de wedstrijd tussen het Noorse Aalesund en KF Tirana. Waarschijnlijk zullen er nog heel veel verdachte wedstrijden naar voren komen.

Ajax

In ieder geval hoeft er geen detectiesysteem gebruikt te worden voor de wedstrijd Dinamo Zagreb – Lyon vorig jaar in de Champions League. Destijds won Lyon met 7-1 van Dinamo Zagreb waardoor de Fransen ten kosten van Ajax doorgingen in de Champions League. Met name de knipoog van verdediger Domagoj Vida na de 1-5 maakte het duel toen al zeer verdacht.

Italië

Recentelijk werd ook de Italiaanse voetballer Andrea Masiello van Atalanta Bergamo voor 26 maanden geschorst vanwege zijn aandeel in het grote gokschandaal. Ook Bari en Sampdoria hoorden begin augustus hun forse straffen. Zij kregen respectievelijk 1 en 5 puntenaftrek opgelegd. Masiello kreeg naast zijn schorsing een boete van dertigduizend euro opgelegd. Niet alleen Masiello kreeg een lange schorsing opgelegd. Ook coach Bortolo Mutti en technisch directeur Guido Angelozzi kregen een verbanning van vier maanden opgelegd. De verdediger is schuldig bevonden voor zijn aandeel in het matchfixing-schandaal dat inmiddels heel Europa in zijn greep houdt.

Olympische Spelen

Niet alleen in de voetballerij blijkt er sprake te zijn van match-fixing. Ook tijden de Olympische Spelen zijn er onlangs acht speelsters geschort door de badmintonfederatie doordat zij met opzet hun partij zouden hebben verloren op de Olympische Spelen. Het betrof vier paren die uitkwamen in het dubbelspel: twee uit Zuid-Korea, een uit China en een uit Indonesië. Door de partij te verliezen zouden ze in de kwartfinale een zwakker tegenstander tegenover zich krijgen.

De Wereld Badminton Federatie besloot tot de straf na het instellen van een onderzoek. Volgens de federatie hebben de badmintonners niet hun best gedaan om de wedstrijd te winnen en hebben zij zich daardoor gedragen op een manier die schadelijk is voor de sport.

Contact

Frederik Hendriklaan 59A

2582 BT Den Haag

Over ons

De sportadvocaat is een initiatief van Zwan Advocaten. Passie voor ons vak, passie voor sport en een goede kennis van de markt is wat ons als sportadvocaten onderscheidend maakt.