• 4/06/12

EK-poules: wat moet en wat mag?

Met het EK voor de deur worden binnen verschillende bedrijven en stamkroegen weer EK-poules ingevuld. Speler proberen op basis van bepaalde kennis en een gezonde dosis geluk de juiste winnaar te voorspellen. Op het toernooi zelf zijn Spanje, Duitsland en – natuurlijk – Nederland favorieten voor de eindzege. Zij moeten er evenwel nog voor strijden. Eén winnaar is vooraf echter al bekend: de belastingdienst.

Kansspel

Hoewel er over gediscussieerd kan worden of het voorspellen van de winnaar van het EK puur geluk is of – net zoals bij poker – ook (deels) afhankelijk van de kwaliteiten van de speler is het voor de wet duidelijk: een EK-poule is een kansspel. Dit betekent dat zowel de Wet op de Kansspelen als de Wet op de Kansspelbelasting van toepassing zijn op de poules. Dat de poules vaak meer wordt georganiseerd voor de gezelligheid dan om echt winst te maken doet daar niet aan af.

Belasting

Volgens de Wet op de Kansspelbelasting bedraagt de belasting op het winnen van een kansspel 29%. De enige uitzondering zijn de prijzen tot € 454,00. Voor deze prijzen maakt de wet een uitzondering.

Gezien de vele bedrijven met een groot werknemersaantal zullen er regelmatig poules het betreffende bedrag te boven gaan. De organisator is er volgens de wet verantwoordelijk voor dat hij de over de prijs te betalen belasting inhoudt.

Kroeg

Een kroeg die een EK-poule organiseert riskeert overigens een hoge boete. De Kansspelautoriteit heeft aangekondigd scherp te letten op dit soort caféweddenschappen. De inspecteurs zullen de anonieme tips van de “kliklijnen” zeker nagaan. Dit betekent waarschijnlijk dat veel Horecagelegenheden zullen afzien van de voetbalpoules over de (vaste) klanten.

De Kansspelautoriteit heeft echter wel aangegeven dat poule op bescheiden schaal voor de autoriteit geen aanleiding is om in actie te komen. Dit wordt evenwel anders indien er om aanzienlijke bedragen wordt gespeeld of als deelnemers via internet geld kunnen inleggen.

Contact

Frederik Hendriklaan 59A

2582 BT Den Haag

Over ons

De sportadvocaat is een initiatief van Zwan Advocaten. Passie voor ons vak, passie voor sport en een goede kennis van de markt is wat ons als sportadvocaten onderscheidend maakt.