• 30/11/12

De FIFA en UEFA ranglijst

Niet lang geleden – op 24 augustus 2011 – stond het Nederlands elftal op de eerste plaats van de FIFA ranglijst. Inmiddels is het Nederlands elftal gezakt naar de 7e plaats op de FIFA ranking en staat onze nationale trots zelfs 8e op de UEFA ranglijst. Hoe werkt de FIFA en UEFA ranking en wat zijn de verschillen tussen de twee ranglijsten? Welke resultaten tellen mee en over welke periode? In dit artikel zal hierop kort worden ingegaan.

Objectieve manier om landen te rangschikking op sterkte

De rankings zijn in het leven geroepen om op een objectieve manier landen op sterkte te rangschikken. De landencoëfficiënt wordt bepaald door prestaties van het nationale voetbalteam van een land. Op basis hiervan ontstaat een ranglijst die wordt gebruikt bij de loting voor het kwalificatietoernooi van het EK of het WK en de eindronde van het EK.

FIFA ranking

De berekening in de FIFA-lijst zijn gebaseerd op de volgende vijf criteria:

  • winst, gelijkspel en verlies (3-1-0 punten)
  • aantal doelpunten
  • thuis- of uitwedstrijd
  • belang van de wedstrijd (vermenigvuldig factor)
  • regionale verhouding teams onderling (vermenigvuldig factor)

Een uitleg van de waardering van bovengenoemde criteria treft u hier. Bij de berekening van de FIFA ranking worden dus niet alleen klassieke factoren zoals winst, gelijk of verlies meegeteld maar ook het belang van de wedstrijd. Een vriendschappelijke wedstrijd wordt vermenigvuldigd met ‘1’, terwijl een wedstrijd op een WK vermenigvuldigd wordt met ‘4’. Daarnaast is ook de onderlinge verhouding van de landen van belang.

FIFA quotering belangrijk voor loting play-offs WK

De FIFA hanteert voor de Europese play-offs om WK-tickets een gewogen loting. Slechts
acht landen mogen deelnemen aan de play-offs. De vier hooggeplaatste landen krijgen bij de loting een beschermde status op de FIFA-ranglijst. Door deze maatregel kunnen de vier ‘op papier’ sterkste teams in de play-offs niet tegen elkaar loten.

UEFA landen ranglijst

Tussen de UEFA ranglijst en de FIFA ranglijst bestaat een groot verschil. De UEFA ranglijst bepaalt namelijk het aantal plaatsen die worden toegewezen aan een associatie in de komende UEFA clubcompetitie. Een actuele status van de UEFA ranking treft u hier.

Hoe werkt het punten systeem van de UEFA?

Elk team krijgt twee punten voor een overwinning en een punt voor een gelijkspel. Deze punten worden gehalveerd voor wedstrijden in de kwalificatie en de play-off ronde. Indien clubs de achtste finales, kwartfinales, halve finales en finale van de UEFA Champions League bereiken, wordt elke ronde een extra punt toegekend. Dit geldt ook voor de kwartfinales, halve finales of finale van de UEFA Europa League. Bovendien worden vier punten toegekend voor deelneming in de groepsfase van de UEFA Champions League en vier punten voor het kwalificeren voor de laatste 16.

Gemiddelde coëfficiënt

De coëfficiënt van een land wordt berekend door uit een gemiddelde score te werken. Dit kan door het aantal punten dat een land heeft verkregen door het totale aantal clubs die een vereniging in dat seizoen twee clubcompetities vertegenwoordigt te delen. Voor het berekenen van de coëfficiënt wordt het resultaat hiervan bijgeteld bij de resultaten van de voorgaande vier seizoenen. Deze ranglijst wordt bijgewerkt na elke ronde van de UEFA club competitie wedstrijden.

Contact

Frederik Hendriklaan 59A

2582 BT Den Haag

Over ons

De sportadvocaat is een initiatief van Zwan Advocaten. Passie voor ons vak, passie voor sport en een goede kennis van de markt is wat ons als sportadvocaten onderscheidend maakt.