• 1/05/12

CAS verklaart levenslange schorsing BOA onrechtmatig

30 april 2012 – Het internationaal Sporttribunaal CAS heeft de strenge dopingcode van het British Olympic Association (BOA) ongeldig verklaard. Door deze beslissing kunnen Dwain Chambers en David Miller toch hopen op deelname aan de Olympische Spelen deze zomer.

Het Internationaal Sporttribunaal CAS

BOA had het Sporttribunaal verzocht om te bemiddelen nadat het Wereld Anti Doping Agentschap WADA had bepaald dat een levenslange uitsluiting niet in overeenstemming was met de globale doping code die voorziet in een maximaal verbod van twee jaar voor een eerste overtreding. De BOA hanteerde het criterium dat sporters voor deelname aan de Olympische Spelen geen geschiedenis met dopinggebruik mochten hebben. Hierdoor werden sporters die al een schorsing voor het gebruik van doping hadden uitgezeten feitelijk levenslang geschorst.

Strenger criterium onrechtmatig

Het CAS-Panel heeft geoordeeld dat de ‘’Bye-wet’’ van het BOA slechts betrekking heeft op de selectie van de Britse atleten. De Britse atleten hebben hierdoor te maken met een strenger criterium dan het WADA voorschrijft. Dit is volgens het CAS ongeldig daar de dopingstraffen in de hele wereld uniform moeten zijn.

Toch naar Olympische Spelen

Door de uitspraak van het CAS kunnen Dwain Chambers en David Miller toch hopen op deelname aan de Olympische Spelen in Londen deze zomer. De 33-jarige Chambers is Europees recordhouder op de 4×100 meter en de 60 meter indoor. In 2004 werd de Britse atleet voor twee jaar geschorst na een positieve dopingtest. Wielrenner David Millar was in 2004 betrokken in een dopingaffaire van zijn toenmalige ploeg Cofidis. De Schot gaf destijds toe regelmatig EPO te hebben gebruikt en werd daarom voor twee jaar geschorst.

Contact

Frederik Hendriklaan 59A

2582 BT Den Haag

Over ons

De sportadvocaat is een initiatief van Zwan Advocaten. Passie voor ons vak, passie voor sport en een goede kennis van de markt is wat ons als sportadvocaten onderscheidend maakt.