• 9/07/12

Armstrong sleept het antidopingagentschap USADA voor de federale rechter

9 juli 2012 – Zojuist werd bekend dat 7-voudig tourwinnaar Lance Armstrong het Amerikaanse antidopingagentschap voor de rechter sleept. Armstrong wordt door het USADA aangeklaagd wegens vermeend dopinggebruik.

Vendetta

Eerder beschuldigde Armstrong Travis Tygart – de baas van de USADA – van een vendetta tegen hem. Aan het begin van de Tour de France 2012 werd bekend dat vijf oud-ploeggenoten tegen Armstrong getuigd zouden hebben. In ruil voor deze informatie zouden zij slechts een halfjaar schorsing voor het gebruik van doping krijgen.

Recht op een eerlijk proces

Armstrong is van mening dat de regels van het USADA in strijd zijn met het grondrecht op een eerlijk proces. Conform de regels van USADA zouden sporters geen bewijsstukken kunnen inzien of getuigen kunnen horen. Bovendien zou alleen de internationale wielerunie UCI over deze zaak kunnen oordelen.

Federale rechter

Armstrong sleept nu het antidopingagenschap USADA voor de federale rechter. Armstrong zal het gerecht verzoeken om te verbieden om de zaak tegen hem voort te zetten of hem een straf op te leggen. Daarnaast beweert Armstrong dat het Amerikaanse antiagentschap de Amerikaanse wet heeft overtreden door getuigenverklaringen te verkrijgen door lagere straffen aan te bieden aan zijn oud-ploeggenoten. Naar verluidt zal Armstrong dit verbod voor zaterdag aanvragen. Op die dag loopt namelijk de deadline af waarop hij beroep kan aantekenen in de door USADA aangespannen zaak. Indien Armstrong niet in beroep zal gaan binnen de gestelde termijn dan betekent dat hij de opgelegde straf zou accepteren.

Bron: NRC Handelsblad

Contact

Frederik Hendriklaan 59A

2582 BT Den Haag

Over ons

De sportadvocaat is een initiatief van Zwan Advocaten. Passie voor ons vak, passie voor sport en een goede kennis van de markt is wat ons als sportadvocaten onderscheidend maakt.